Radio Vlera


Saturday, December 15, 2012

Poezi satirike dhe mendime te mençura nga Dibran Idriz Gashi

DIBRAN IDREZ GASHI
Poezi satirike dhe mendime te mençura 

nga Dibran Idriz GashiINSTALIMI I ANTIVLRËS...


(Kush e solli antivlerën?)

Kush e instaloi ate?
Kush po e degradon arsimin tonë?
Mendjen kush po na e ndrynë?,
Vallë ky ishte synimi ynë?

Kush e instaloi ate?

Vuajtem për liri dhe po aq për dituri,
Pushtuesit na e ndaluan ate,
Ne prap e kerkuam n’vazhdimësi.

Kush e instaloi ate?
Të urtit u sakrifikuan për dituri,
Gjithë çpaten e ofruan me mendjemprehtësi,
Kurr s’u ndaluan, e kerkuan në vijimsi.

Kush e instaloi ate?...
Pse na e topiten mendjen?
Barbaret n’shekuj se bënë dot,
Këta e bënë për disa mot.

Kush e instaloi ate?
Ky ishte qëllimi juaj,
Të shplani trurin e gjeneratës suaj,
T’fitoni pushtet e pasuri si n’ujë.

Kush e instaloi ate?...
E vrau vlerën, diturinë,
E ngulfati perspektiven, largpamsinë,
E instaloi injorancën, babësinë.

Ju e instaluat ate?!...
Pushtetarë, ministra, deputet,…
Me heshtje, me hipokrizi e mbuloni,
Të gjitha i dini, vetë i miratoni.

Ju e instaluat ate?!...
Ju që diplomat i fituat pa dituri,
I fituat me pushtet e miqësi,
Shkelni mbi vlerat pa dhimbsuri.

Ju e instaluat ate?!...
I shtypni vlerat pa meshirë,
Tash kur na duhen më shumë se kurr,
Ju u ndertoni pengesa me gur mbi mur.

Heu, ku ta marr forcën?
Turrin juve t’ua ndal,
Ta kthejë vlerën, të shperthei,
Në vendin nga ka dal.

Ju që instaluat antivlerën,
Në arsim e në kulturë,
Ju mendjës ja mbyllet derën,
Gjithçka e bëtë paqavurë.

Zgjohuni shkrimtar, poet e intelektual ,
Zgohuni nga gjumi e mos flini,
Zgjohuni e ndaleni këtë krim final,
Zgjohuni , se pastaj bashkëpjesmarrës do t’jini.

14.09.2012 

MENDIME TE MENQURA


I lumi populli qe s'ka nevojë për heroj!

            x                 x                x

Sa më i ditur të jetë njeriu, aq më i palumtur është?


             x                  x                x

Sa më i kamur të jetë njeriu, aq më pak e shijon dashurinë njerëzore!


               x                 x                x


I varfëri i merr lakmi të pasurit për pasurinë që ka, ndërsa i pasuri i merr lakmi  të varfërit për qetësinë shpirtërore që ka!


                 x                 x                x


Gjallesa e quajtur NJERI, për dallim nga gjallesat tjera(kafshet),ka diferencën Ekstreme të veprimeve MIRË-KEQ.


                  x                 x                 x


Ashtu siç jemi edhe punët i kemi!


                     x                x               x


Po të jesh fukara në kokë(mendje), nuk mund të të ndihmoi askush!


                       x                x               x


Plaku i mençur i drejtohet të nipit:
"Biro, mbaj paranë në xhep e mos e fut në kokë!"                         x                x                x


Motra ime, Zahide, ndjesë pastë thoshte një fjalë të mençur e të urtë: 
"Takemin pashë e punën magjup!"                          x                 x                x


ASKUSH NGA NJERËZIT NUK ËSHTË PËRFEKT!                            x                x                   x


NJË POPULL QË NUK E NDRYSHON VETËVETËN AS ZOTI NUK I NDIHMON!


                              x                 x                  x


Ata që nuk dijnë me kursye, i zbehin mundësitë për jetesë!


                               x                  x                    x


TË PËRDORESH SHARJËN ËSHTË MËNYRA MË E ULËT DHE MË E KEQE E ARGUMENTIMIT.


                                x                   x                   x


MIRËNJOHJA ËSHTË VES FISNIK NJERËZOR!, ndërsa
MOSMIRËNJOHJA ËSHTË VES I SHEMTUAR NJERËZOR!                                   x                 x                    x


"Ruana zot nga SERVILET!"
Sçarim:Ata i përshtaten çdo pushteti e pushtetari. I kane 1001 fytyra. Ata janë sherbetorë që dalngadal e han edhe zotninë(pushtetarin) e vet, të cilit sa kanë interes ia lëpijnë edhe këmbet, e kur të rrëxohet të paret ia qesin këmbët në fyt për ta ngulfat. Shumë prej tyre, që i kishin sherbyer tradicionalisht pushtetit serb, sot janë akomodue shumë mirë personalisht e familjarisht në pushtet dhe në të gjitha lëmit e rëndësishme. Thot fjala popullore:"Kijua inati dhe jepjua hakun!"
                                   x                  x                  x


"Së pari të kruhet e pastaj të shkruhet!"
E thënë nga një miku im shumë i respektuar, zt.Faik Rexhepi, i cili ka pas dal në fotografi i ulur këmbkryq në sheshin para Grand Hotelit, i rrethuar nga policia serbe duke e goditur(viti 1990 apo 91) gjatë vizitës që pat bërë kongresisti amerikan Robert Dol(mik i yni).
                                       x                  x                 x


Me grish dhe me ngacmon mentaliteti i të qenit EUFORIK i popullit tonë në momente të festimeve a manifestimeve dhe pastaj përgjumja deri në rastin tjetër, si tani pas 100 vjetorit të pavarësisë, në vend që të kemi një vazhdimësi konstante të punës tonë në interes të kombit dhe shtetndërtimit.
Prandaj, mobilizimi i gjithë këtij "Patriotizmi"(ndjenjave patriotike) në Facebook, në rrugë e kudo tje

tër nga bashkëkombasit e mij me rastin e 100 vjetorit të pavarësisë, me ç'rast është bërë një garë e pazakont e secilit individ, se kush të personalizohet si patriot më i madh(mentaliteti ynë egoist) duke postuar skena me foto, shkrime e thënie me karakter të fuqishem patriotik, me sjell në konkludimin që e jep fjala e urtë popullore:
"KU THON SE KA DREDHËZA SHUMË MERR KROJSHEN E VOGËL!"
                                          

No comments:

Post a Comment